Om oss

Om oss


Vi producerar högkvalitativt lokalt viltkött och charkuteriprodukter som inte transporterats över halva jordklotet


Jag är uppvuxen i Sjövik. Mats och jag tog över gården 2011 och flyttade hit hösten 2017.Vi hade då funderat på att skaffa djur istället för att bara slå gräset på gärdena. Att det sedan blev hjortar är delvis en slump men också ett väl genomtänkt beslut. Vi hade inga stallar att hysa djur i och bygga nya kändes inte lockande, alltså var det djurhållning utomhus som gällde. Dessutom var det viktigt för oss att djuren inte skulle behöva transporteras långa vägar. Så en dag när vi var ute och åkte passerade vi ett hjorthägn. Där och då föll bitarna på plats. Hjortar fick det bli!


Vi byggde hägnet höst/vinter 2016-2017. Det är en rigorös pappersexercis för att få tillstånd att bygga ett hägn. Tillståndet söks hos Länsstyrelsen och det var klart till midsommar 2016. Vid påsk 2017 kom 20 kronhindar och kort därefter 2 kronhjortar. Kronhjortar lever i flockar som är stationära på ett begränsat område, därför lämpar de sig för att ha i hägn. I hägnet finns det skogsområden som de kan gå in i, det rinner även en bäck igenom hägnet men vi har också installerat en vattenautomat ifall bäcken sinar och det finns gott om naturligt bete. Vintertid fodras hjortarna med fri tillgång till hösilag. Hjortarnas välmående är prio ett!


Vårt hjorthägn är ett s k B-hägn. Det innebär att vi inte har tillstånd att sälja livdjur. Därför avlivas djuren i hägnet. Det är vilda djur och man får ha tålamod och invänta rätt tillfälle för att skjuta ett djur. De lever gott här, ingen stress och inga transporter. De första djuren som slaktades 2017 togs om hand vid ett lokalt viltslakteri. Under hösten 2018 började vi att bygga en egen viltslakterianläggning och den stod klar och godkänd av Livsmedelsverket i augusti 2019. I och med det så sköter vi all hantering med slakt och vidareförädlar alla produkter på gården själva. Inga mellanhänder och så lokalproducerat som det går att få!


Vår filosofi är god djurhållning och hantering, försäljning av kött och vidareförädlade köttprodukter av hög kvalitet, lokalt producerat och försäljning direkt till kund. Till dig som vill veta vart din mat kommer ifrån och som vill ha det lilla extra. Allt vårt kött hängmöras ca 10-14 dagar. I samband med slakt kan färskt kött tillhandahålls, i övrigt är allt kött fryst. Köttdetaljer och färs finstyckas och vaccumpackas. Köttdetaljer är ca 0,5-0,8 kg och färs packas 0,5 kg platta paket. Vi tillverkar t ex korv, pastej, rökta och torkade produkter som levereras färskt. Produktutveckling pågår kontinuerligt!


Några bilder från hägnet

Vy mot norr

Vy mot öst

Hörn i skogen

Grind

Elstängselaggregat med GSM-larm