Hjortkött


Fakta om hjortkött

Hjortkött är mört och saftigt i sig men efter den hängmörning som vi gör med allt kött från gården blir det helt fantastiskt. Köttet hängmöras ca 10-14 dagar.

Köttet är lättlagat och det tar inte långt tid men kräver lite kärlek och omsorg som all matlagning.  


Köttet har en fin struktur, är magert med en mild viltsmak och är saftigt i sig. I och med att vi hängmörar allt kött 10-14 dagar blir det helt fantasiskt mört! Eftersom det är magert tål köttet att lagras fryst i flera år. Men just för att det är magert så tål köttet inte att överstekas därför rekommenderas att använda stektermometer. Då kan man enkelt välja den innertemperatur man önskar och få köttet precis som man önskar.
Använd ugnstemperatur ca
125-175o C. Det tar naturligtvis längre tid med en låg temperatur men köttet behåller sin naturliga saftighet och blir mörare.


Rekommenderade temperaturer för hjortkött:
55˚C Blodigt
58˚ C Medium
62˚ C Genomstekt


Låt köttet vila inslagen i folie medan du gör såsen. Ta tillvara den goda köttsaften och använd i såsen då den innehåller fina aromer. Köttet passar också utmärkt att grilla. Hjortfärsen lämpar sig till alla olika rätter av färs. Biffar, köttbullar och burgare blir fantastiskt saftiga och smakrika. Behövs inte tillsättas mer än salt och peppar om man inte önskar det.
Filè, ryggbiff, entrecote, innanlår är fina styckningsdetaljer som är otroligt möra och som tillagas lika bra i hel bit eller skivad, i ugn, stekpanna eller grillad.
Rostbiffen är lite tuffare. Lagas med fördel till i ugnen med lämplig kryddning och skivas tunt, strimlad till wok eller liten stek. Fransyska som sitter intill rostbiffen blir utmärkt som stek och är perfekt som tjälknöl!
Ytterlår och bogstek passar jättebra att laga goda grytor av. Bryn bitar i stekpannan, blanda med lök, svamp, buljong och vin i en gryta och låt sakta puttra tills köttet lätt faller isär. Laga gärna i gryta av gjutjärn och ställ den i ugnen när den ska koka. Himmelskt!